За да прекратим една вече установена порочна практика в нашата общност - да се случват разни работи без консултации и комуникации, ще се опитам да дам личен пример как една идея може да се дискутира с всички и да се превърне в общ проект и постижение на цялото комюнити (ако има такава дума в българския език, ако няма ще трябва да се примирим с тафталогията - общност).
Работното заглавие е "Проект Мартеница"
Състои се в два под-проекта: Дърво-Мартеница на King George Square, Бризбън за 1-ви Март 2011г. като пожелание за здраве и късмет на всички жители на Бризбън и уебсайт за популяризиране на уникалната българска традиция за подаряване на мартеници. С тайното намерение да направим дървото традиционно - за всяка Баба Марта през идните години и да отправим предизвикателство към всички български общности по света да си направят Дърво-Мартеничка.
Какви са целите на проекта според както ги виждат инициаторите на идеята - малочислена групичка ентусиасти с артистични пориви и българско самосъзнание:
- Да популяризира българските традиции и култура в Бризбън и по света и да прибщи към тях децата ни живеещи в чужда културна среда
- Да създаде положителен образ на българското в съзнанието на нашите съграждани и по света. Името на родината ни и нашата националност да предизвикват асоциации с културни постижения и събития, а не с криминалните сводки и исторически куриози.
- Да обедини българската общност в Куинсланд около една българска традиция и да даде на всеки член на общността чувство за принадлежности повод за удовлетворение и гордост
- Да представи Асоциацията на Българите в Куинсланд като надежден партньор в реализацията на културни проекти пред Община Бризбън, което може да се окаже решаващ фактор за бъдещи проекти на асоциацията (например при кандидатстване за финансиране на български клуб, фестивали и т.н.)
Какво е направено до момента:
Имаме разрешение от общината да украсим едно от дърветата на площада в червено и бяло като мартеничка и да разположим в близост до него обяснителен знак с описание на българската традиция и друга информация по темата за периода от 1-ви до 6-ти Март 2011г.
Имаме писмо лично от кмета на Бризбън Honourable Lord Mayor Campbell Newman изразяващо неговото одобрение и личен интерес към проекта, както и велукодушното му опрощение за всички такси, които нормално се заплащат за ползване на обществени пространства. Цитирам:¨ I am always interested to hear about different cultural traditions such as the Martenitza Tree. I think it is important for these events to be celebrated in Brisbane to help people understand different traditions and customs. I am glad to assist you by providing one tree in King George Square amphitheatre area free of charge for your event from 1 to 6 March 2011.¨
Получихме разрешение за един автомобил за разтоварно-товарни работи в пешеходната зона на площада на 1-ви и на 6-ти март, което ще ни позволи да доставим и отнесем материалите за изпълнението на проекта.
Успяхме да се свържем с българския художник Мариян Миланов от Стара Загора, който от 18 години вече прави дървета-мартеници в големите градове в България. Имаме и неговото съгласие и одобрение да продължим идеята му в Бризбън и да я популяризираме на уебсайта на проекта.
Имаме най-обща идея как ще изглежда вече украсеното дърво - свободните от листа клони и стъбло ще са увити с бял и червен плат и по цялата му корона ще са закачени големи мартеници . Имаме и главен дизайнер за проекта - Ивета Велкова.
Подали сме документи за финансиране на Дървото-Мартеница по проек та ¨Creative Communities¨, но дали ще получим такова ще се разбере през декември 2010.
Какво има да се прави още и как можем всички да се включим в реализацията на Проект Мартеница:
Първо и най-вече с идеи, мнения, препоръки, коментари - тук, на личния ми и-мейл, в лични срещи с мен и Ивета, както намерите за добре.
Второ - за да постигнем целите си за създаване на положителен имидж и популяризиране на българските традиции и прочие имаме нужда от съдействието на всеки член на общността за разгласяване на събитието. Дървото ще бъде украсено само 6 дни. Моля споделете с всичките си приятели, колеги, съседи и всеки с когото се случи да разговаряте, и ги насърчете да отидат и да го видят. Да се снимат до нашето дърво-мартеница за здраве и късмет, да посетят уебсайта, за да научат повече за древната традиция на мартениците, легендите свързани с тях и символиката на усуканите червено-бели конци. Тук е мястото и на българското радио да влезе в ролята на разгласител. Децата могат да поканят съучениците си, да направят презентация за някой от училищните си проекти или multicultural day, родителите биха могли да споделят с учителите, които на свой ред да представят проекта пред децата. и т.н, сигурна съм че има още много начини за разгласа - фейсбук, и-мейли и прочие.
Трето - за да увием клоните на дървото (вече сме си избрали точно кое) с червен и бял плат и да изработим 100 грамадни мартеници, с които да го окичим ще имаме нужда от около 100 метра плат. При най-скромна цена от $4-5 за метър това изисква $500 за материали. Можем да избегнем високата стойност на плата, ако успеем да съберем дарения от подходящи платове в бяло и червено. Моля огледайте се вкъщи и ако имате стари бели чаршафи, покривки, пердета, поли (вече имам предложение за стара булчинска рокли) или парчета плат в снежно бяло или ярко червено, които не ползвате и можете да дарите за проекта, обадете ми се, аз ще имам грижа да уредя събирането им.
Четвърто - ще трябва да изработим стотина едрички мартеници, както и още много обикновени, които да раздаваме на минувачите край дървото на Баба Марта с традиционните пожелания за здраве и късмет. За целта ще трябва да направим Работилница т.е. workshop през февруари 2011. Знам че децата с ще се включат с огромно удоволствие, но трябва да решим къде да се съберем, кога и да разпратим поканата до всички, които може да се интересуват. Моля дайте идеи къде би било подходящо да съберем на едно място 30-40 деца и възрастни за изработване на мартеници.
Пето - за да бъде уебсайтът на Проект Мартеница интересен и информативен иска ни се да съберем всички легенди свързани с мартениците. Ако знаете такива, имате книжки с такива ил сте срещали информация в интернет, моля отново да се свържете с мен или да ги публикувате тук.
Шесто, но много важно - традицията на мартениците съществува и в някои съседни на България страни. В духа на междукултурната интеграция и в чисто приятелски план, ако имате приятели румънци, албанци, молдовци или други, за които знаете, че празнуват баба Марта ще се адваме да ги включим в проекта, да научим от тях техните традиции, легенди и практики.
Седмо - трябват ни адреси и контакти на медии в Бризбън и Куинсланд - телевизия, радио, списания, вестници, квартални издания, уебсайтове, всякакви медии, които може би проявяват интерес към културни събития, имигрантски общности, артистични проекти, фестивали, мултикултурни прояви, етнически, интернационални и всякакви изяви. Също и български медии и организации като Агенция за българите в чужбина и други подобни, за които подобна инициатива на българска общност може да е от интерес. На всички тях ще изпратим покани, статии и снимки за публикуване.
Осмо и най-накрая - ако не можете да се включите по никоя от горните точки, винаги ще има нужда и от малко финансови помощи. За закупуване на останалите количества плат, които не съберем от дарения, за изработване на двуметров знак/табела обясняващ идеята на проекта и българската традиция на Мартениците, за отпечатване на листовки със същата цел, за закупуване на няколко стотин мартенички от България, които да раздаваме на минувачите, за да увеличим публичния интерес към проекта. Още не сме създали организация за събиране на даренията, но до коледното парти ще имаме отговорник, който да събира средствата.
Кое кога се случва:
Уебсайтът трябва да тръгне възможно най-скоро, надяваме се преди края на декември, което означава, че всякаква информация за мартеници, снимки на дървета-мартеници или подобни проекти, легенди, инфромация за други нации, които имат същата традиция трябва да сме събрали до тогава. Ако можете да се включите в тази част на проекта, моля не протакайте, пишете незабавно.
Работилницата за изработка на мартеници ще трябва да осъществим в първата или втората седмица на февруари. Много ми се иска да го съгласуваме с българското училище, за да могат всички деца да се включат.
Даренията от бели и червени платове трябва да сме събрали до края на декември, за да имаме време да купим остатъка преди работилницата.
Знакът трябва да се поръча през януари, за да има време за изработката му. Следователно парични дарения за проекта ще събираме най-късно до тогава - за предпочитане, ако искате да спонсорирате идеята, направете го до Коледа.
Декорирането на дървото ще стане рано сутринта на 1-ви март(вторник),а разопаковането - вечерта на 6-ти (неделя), в случай че имате желание да участвате. Ще има нужда от 5-6 души за увиване на плата по клоните и окачване на мартениците. Това ще включва работа на стълба. Т.е. ще ни трябват и една-две стълби.
За празнуването на 24-ти май ще обявим конкурс и ще направим изложба със снимки на Дървото-мартеница. Така че снимайте и имайте готовност да се включите в конкурса през май.
Толкова от мен засега. Ще публикувам тук информация за събраните дарения и развитието на проекта.
Сериозен проект . Дано се приеме и подкрепи ( с труд и финансово ) от много сънародници. Със сигурност ще се приеме с много интерес и радост от децата ни . Мисля че залата за БГ Училище е подходяща за изработване на мартениците ,и ако неделните следобеди се приемат за подходящо време , то само трябва да се определи датата за да се съгласува с госпожите от БГ Училище и Танци.
Аз лично се наемам да нахраня изгладнелите ученици след заниманията с наденички на скара. Със сигурност ще се включа и на други ключови позиций, свързани с проекта, ако бъда одобрен за тях.
Великолепна идея! Ще изберем точната дата като понаближи. Наденичките на скара със сигурност ще повишат популярността на събитието, благодаря Георги!
Исках да кача тук на сайта две статии от старозагорския вестник "Новината", който писа за проект Мартеница и Асоциацията на българите в Куинсланд - със снимка на децата от танцовата група и разказ за инициативите на организацията ни. Не на случаен ден, а в Деня на народните будители. За съжаление профилът ми на този сайт не позволява да качвам снимки и пдф файлове. Администраторът не може да се справи с проблема, така че ще трябва да приемете на доверие твърдението ми, че има такива статии.
Другата новина е, че Крайстчърч, Нова Зеландия вече прие предизвикателството и ще има свое дърво-мартеница. Идеята се приема с ентусиазъм и се разпространява по света.
Веднага щом тръгне уебсайтът на Проект Мартеница ще публикувам тук линк, за да видите снимки на вече направени дървета в България, статиите за нас в пресата, интересни легенди за мартениците, информация за други страни, които имат същата традиция, както и в кои други градове ще има дърво-мартеница за следващата Баба Марта.
Проект Мартеница има вече своя група във Фейсбук. С разкошни снимки на дървета-мартеници и връзки към медийни публикации за проекта. За първия ден от съществуването си членската маса на групата надхвърли 100 души. Ако имате Фейсбук профил, можете да се включите тук: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_138949409490622
Освен Крайстчърч предизвикателството прие и Валядолид, Испания.
Остават три седмици до Първи Март, така че активизираме дейностите по проект Дърво Мартеница:
Уъркшопа за изработване на мартенички с децата е вече уговорен и ще се състои на 27-ми февруари, неделя от 1.30 в сградата на българското училище. Заповядайте! Доведете приятели и други деца, донесете конци и прежди, ножички, изобщо каквото се сетите и може да ви потрябва за изработката. Естествено, то се подразбира, че успоредно ще върви пикника с баребкю и каквото там Бог дал.
За украсата на дървото на площада имаме нужда от лиценз за ползване на стълба. Моля, ако някой притежава такъв или знае как се получава лиценз да сподели. Нямам нищо против да си извадя лиценз за качване и слизане по стълби, но не знам коя организация ги издава. От друга страна, ако някой има лиенз можем просто да го покажем на отговорника по безопасността на труда и готово.
Повтарям поканата - от първи до шести март на площад "Кинг Джордж" можете да се полюбувате на дърво-мартеница, да се снимате с него, да изпратите снимките като картички до близките си с пожелания за здраве и благоденствие през 2011.
Последни новини по Проект Мартеница:
1. Вече работи уебсайтът, изработен с много професионализъм и вдъхновение от Цветана Трифонова:http://www.martenitza.org посетете го, ще намерите много интересна информация за традицията на мартениците, приказки и легенди, инструкции за изработване на мартенички. Сайтът е на два езика, може да препратите линк на англоезични приятели.
2. Дървото Мартеница е включено в календара на събитията в Бризбън Our Brisbane:
Please click on the link provided to view your event - http://www.ourbrisbane.com/whats-on/freebies/5183932.martenitza-tree
3. Градовете извън България, които ще имат свое дърво Мартеница са вече 3: Бризбън, Крайстчърч и Окланд.
4. SBS и "Събота 150" на Програма Хоризонт ще правят предавания за Проект Мартеница. Други медии ще се включат също. Ако имате контакти в Български или местни медии може да им изпратите информация за събитието - всички факти са на уебсайта.
5. Работилницата за изработване на мартенички ще се състои на 28. Февруари.2011 в Българското училище от 1.30. Съобщението трябваше да бъде изпратено от админа на този сайт, но ако той не сколаса преди неделя моля препратете поканата на всички, които познавате и може да се интересуват:
Работилница за мартенички> На 27 февруари, неделя в сградата на българското училище в Underwood Park от 1.30 ще правим мартенички. Малки и големи, бели и червени. На поляната пред училището както е традиционно за български събития ще има барбекю и пикник. Донесете си червена и бяла прежда. Ако нямате не е страшно, пак ще можете да се включите. Доведете и приятели да се забавляват с нас.
До скоро виждане под българското дърво мартеница в Бризбън!
Бългаската асоциация по молба на организаторите подаде апликация миналата година за финансиране на този проект но дали организаторите са получили средствата или не и колко са от тогава до сега "ни вест ни кост".
Колкото до работилницата в българското училище водещата училището Добромира е подготвила правенето на мартеници което е част програмата на училището и тя се е подотвила със съответните материали за това.
Много здраве и веселие на всички учасници в Баба Марта!
A как да разбера, че искаш? :))
Bratia i sestri balgari,
sto za voina e tova?Nie ne sme vragove!
Zabravihte li,che "SAEDINENIETO PRAVI SILATA"?
Izabela shto ne vzemesh da se obadish kato horata na Zeliazko ili Ogi ami se gledash kosur da namerish che i sdelki predlagash ... ex ...:)
Може ли Администратора да изчисти използуваните по-горе и публикувани вече грозни думи и обидни изрази?
Цитати:Почти всичко написано в заядлива форма около проект Мартеница и най-вече хапливата кулминациа в Текста озаглавен „Горещи новини по темата за мартениците”,публикуван на 24 февруари.
Добър пример ли даваме на младото поколение с тази арогантност?Все пак това е официална страница на българска общност- нашето лице пред света,можем ли да се гордеем с подобни писания?
Кавгите и разправиите за ПАРИ около прекрасния проект „Мартеница”,за голямо съжаление хвърлиха много кал върху тази толкова хубава традиция!Нека заедно изчистим тази кал!
Моля ви използувайте само чисти писателски дарби,хубави думи и добър тон когато пишете на БГ сайта!Запазете арогантността за вас и вашите сайтове!
Думите са оръжие и ако се използуват неразумно имат разрушителен ефект!
Честита Баба Марта на всички българи!Много здраве, късмет и повече мъдрост!
Дано Баба Марта ни донесе тази година повече любов и разбирателство!
Напълно съм съгласен с Ваня. Мисля, че последният "постинг" от Изабела, не целият "thread", трябва да се махне от форума. Различието в мненията и по-острият език могат да бъдат донякъде оправдани. Но все пак ми се струва, че е необходимо да се спазва някакво ниво на комуникация.
Не го казвам защото съм един от "самозваните" комити. Просто не мисля, че подобен език ни представя много добре пред света - други асоциации, български организации и т.н. Все пак нека не забравяме, че този сайт се посещава не само от хора, които живеят в Brisbane.
Честита Баба Марта!
Марио
Ваня и Марио, интересно е да се отбележи, че явно смятате намека на Васил за това, че "организаторите" са си присвоили парите от гранта за напълно приемлив....
Май се налага да се доуточня, имам пред вид "формата" на тази дискусия, не съдържанието. Не мисля, че съм взел становище "кой прав, кой крив". Нито по отношение на Васил, нито по отношение на Изабела.
Договорът получен в последния момент за отпускане на средствата днес беше подписан и изпратен. Как и колко от средствата ще бъдат усвоени ще бъде официално обявено на форума и изпратено до регистрираните членове.
Здраве усмивки и добро настроение на всички!!!